Druktechnieken voor relatiegeschenken

Bij CSE Promo bestel je relatiegeschenken met bedrukking. Voor ieder promotieartikel zijn één of meerdere druktechnieken mogelijk, maar wat zijn deze druktechnieken nou precies? In deze blog beschrijven wij de druktechnieken die het vaakst voorkomen bij het bedrukken van relatiegeschenken. Hieronder vallen: borduren, doming, zeefdruk, tampondruk, transferdruk, lasergraveren, blinddruk en digitale print.

Borduren

Om promotie of bedrijfskleding een luxere en exclusievere uitstraling te geven, wordt vaak borduring gebruikt. Borduring heeft verschillende voordelen: het is duurzaam, kleurvast en wasbestendig. Vaak ligt de prijs van borduring een stukje hoger dan het bedrukken van een product van textiel, maar het is ook duurzamer, waardoor je langer profijt hebt van je kleding.

Hoe gaat borduring in zijn werk?

Bij borduring moet een digitaal logo worden omgezet in een borduurkaart. Deze kaart berekent het aantal steken en het aantal benodigde kleuren garen om het logo te kunnen borduren. Wanneer de borduurkaart is gemaakt, wordt de kaart getest op een stukje stof. Wanneer de proefborduring is goedgekeurd, kan de borduurmachine worden ingesteld en kan de machine geladen worden met de garenkleuren. Zodra de machine is ingesteld en garenkleuren zijn geladen, kan de machine de borduring op de promotieartikelen aanbrengen. Meer over borduring zie je in de video hieronder:

De voor- en nadelen van borduren:
 

 Slijt- en wasbestendig

 Perfect voor kleding (fleece, petten, polo’s)

 Elke draadkleur is mogelijk

 Gedetailleerde logo’s zijn niet altijd duidelijk

Doming

Doming is een uitstekende manier om relatiegeschenken te voorzien van een logo of tekst. Deze druktechniek wordt vaak gebruikt voor het bedrukken van USB-sticks.

Wat is doming?

Bij doming wordt een sticker in full colour geprint, waarna deze wordt voorzien van een 2 componenten hars (epoxy) laag. Deze epoxy is transparant, wat ervoor zorgt dat de bedrukking op de sticker niet alleen wordt beschermd, maar ook een beetje wordt ‘vergroot’. Andere voordelen van doming is dat de print van uw design kleurvast zal zijn. Met behulp van de video kan je meer te weten komen over doming:

De voor- en nadelen van doming:
 

 Veel gebruikt voor USB-sticks en sleutelhangers

 Gaaf 3D-effect

 Drukwerk in CMYK kleuren voor een full colour bedrukking

 Beschermt de opdruk tegen krassen en verkleuren

 Alleen voor vlakke oppervlakken

Zeefdruk

Zeefdruk is druktechniek die al jaren bestaat. Zeefdruk wordt vaak gebruikt om relatiegeschenken in meerdere kleuren te bedrukken. Zo wordt het vaak gebruikt voor het bedrukken van paraplu’s, tassen en kleding. De inkt van zeefdruk is goed dekkend, waardoor ook relatiegeschenken met een donkere ondergrond bedrukt kunnen worden. 

Hoe werkt zeefdruk?

Zeefdruk werkt met doordruk. Bij zeefdruk wordt het ontwerp aangebracht op het gaas van een zeefdrukraam. Dit gaas is vaak gemaakt van zijde, polyester of staal. Vervolgens wordt het zeefdrukraam voorzien van een laag emulsie, wat een lichtgevoelige vloeistof is, die met behulp van een belichtingstafel wordt belicht. De lichtgevoelige vloeistof zal door de belichting de donkere vlakken wegwassen, zodat doorlatende plekken op het zeefdrukraam ontstaan. Door deze plekken kan de inkt worden doorgedrukt. De inkt kan gemakkelijk op het raam worden aangebracht en met een rakel worden uitgesmeerd. Hieronder een video van zeefdruk ter verduidelijking:

De voor- en nadelen van zeefdruk:
 

 Vooral bij kleding en tassen ingezet (meest gebruikt: polyester, nylon en katoen)

 Geschikt voor vlakke oppervlakten

 Drukwerk in PMS-kleuren

 Slijtvast en zeer dekkend

 Duurder in kleine oplages

Tampondruk

Tampondruk is de meest gebruikte druktechniek bij het bedrukken van relatiegeschenken en promotieartikelen. Bij tampondruk wordt gebruik gemaakt van een elastische stempel van silliconenrubber. Deze stempel kan met de computer worden gevormd naar de vormen van jouw logo tekst of slogan. De siliconen stempel wordt in de kleur inkt van jouw logo gedoopt, waarna de stempel op het promotieartikel gedrukt wordt. Siliconen zijn inktafstotend, waardoor de inkt goed op het relatiegeschenk kan worden overgebracht. Een ander voordeel van de siliconen stempel is dat het, zoals hierboven benoemd, elastisch is. Hierdoor is het mogelijk om een oneffen oppervlak te bedrukken. Meer over het aanbrengen van tampondruk op promotie artikelen zie je in de video hieronder:    

De voor- en nadelen van tampondruk: 
 

 Scherpe bedrukking

 Bedrukking vaak mogelijk t/m 4 kleuren

 Geschikt voor elk soort oppervlak 

 Drukwerk in PMS-kleuren

 Kan slijten en krassen

Transferdruk

Transferdruk is een techniek die speciaal geschikt is voor flexibel materiaal, zoals tassenparaplu’s en petten. Het is uitermate geschikt voor bedrukkingen in meerdere kleuren, tot aan full colour toe. Zeker bij lage aantallen is dit een van de goedkopere drukopties.

Hoe werkt transferdruk?

Bij transferdruk wordt de opdruk op transferpapier aangebracht, waarna het artikel, samen met met papier in een pers op hoge temperatuur wordt samengedrukt. De hitte zorgt ervoor dat de inkt tijdens het samendrukken loslaat van het papier en zich aan het relatiegeschenk hecht. In de video hieronder kunt u zien hoe promotionele producten van een transferdruk worden voorzien:

De voor- en nadelen van transferdruk:
 

 Voor gedetailleerde opdrukken in meerdere kleuren

 Geschikt voor kleding van materialen zoals polyester, nylon en katoen

 Groot drukoppervlak mogelijk

 Duurder in grote oplages

Lasergraveren

Lasergraveren is een methode die vaak wordt gebruikt op metalen voorwerpen. De methode is erg populair, omdat het metalen relatiegeschenken en andere promotieartikelen een luxe uitstraling geeft. Bij lasergraveren wordt het materiaal van jouw relatiegeschenk met een laserstraal bewerkt. Doordat de laserstraal met de computer wordt ingesteld, kunnen zelfs de kleinste details zichtbaar worden op uw relatiegeschenk.

Het voordeel van lasergravering is dat de gravering dezelfde levensduur heeft als het relatiegeschenk. Zo hoef je je nooit druk te maken om het vervagen van de opdruk!

Hoe werkt lasergraveren?

Een laserstraal wordt aangestuurd met een computer. Dit zorgt ervoor dat het ontwerp voor op je relatiegeschenk zeer gedetailleerd kan worden weergegeven. De laserstraal brandt als het ware de opdruk voor het promotionele artikel in het voorwerp. Lasergraveren is niet mogelijk in meerdere kleuren, omdat de kleur van de gravure wordt bepaald door de onderliggende laag metaal. In de video hieronder kan je zien hoe lasergraveren in zijn werk gaat:

 De voor- en nadelen van lasergravure:
 

 Luxe uitstraling

 Kras- en slijtvast

 Ideaal voor metalen, houten en aluminium producten

 Gaat net zo lang mee als het product

 Minder opvallend doordat er geen kleur wordt gebruikt

Blinddruk

Blinddruk is een druktechniek die vaak wordt gebruikt om relatiegeschenken een luxe uitstraling te geven. Het kan ook gebruikt worden om door middel van reliëf jouw logo er net wat meer uit te laten springen! Dit kan geheel zonder gebruik van kleur of andere grafische elementen.

Hoe werkt blinddruk?

Bij blinddrukken komt geen inkt kijken. Bij blinddruk wordt je ontwerp eigenlijk in het product gedrukt. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een blinddruk tang en een contra vorm voor de andere kant. Met deze twee voorwerpen kan je ervoor zorgen dat een vorm naar binnen of naar buiten wordt gedrukt in je promotieartikel. Ter verduidelijking is een video van blinddruk hieronder bijgevoegd. 

Blinddruk drukwerk

Blinddruk wordt niet alleen gebruikt voor het bedrukken van promotieartikelen en relatiegeschenken. Het wordt ook gebruikt voor verschillende voorwerpen die je vast vaak gebruikt, zoals een bankpas of creditcard. Blinddruk is namelijk erg lastig na te maken. Een ander bekend voorbeeld van blinddruk is braille. Zo blijkt maar weer hoe veelzijdig deze druktechniek is! 

 
De voor- en nadelen van blinddruk:
 

 Veel gebruikt voor schrijfmappen, notitieboekjes en agenda’s

 Gaaf 3D-effect

 Geen inkt nodig

 Chique uiterlijk

 Geen kleur mogelijk

Digitale print

Digitaal drukwerk rolt simpel gezegd uit een digitale printer. Digitale print bestaat al een hele tijd, maar kwam in de jaren 90 pas echt in opkomst. Tot op heden is de druktechniek ontzettend populair en dat is niet zo gek! Het grootste voordeel van digitale print is dat de vaste kosten per item een stuk lager liggen dan bij andere druktechnieken. Daar staat dan wel tegenover dat de helderheid en scherpte van de opdruk in het niet valt wanneer deze wordt vergeleken met andere druktechnieken. Hieronder kan je een video vinden van digitale print:

De voor- en nadelen van digitale print:
 

 Prijs onafhankelijk van aantal drukkleuren (dus voordelig als uw bedrukking in meerdere kleuren is).

 Full color bedrukkingen tot in in de kleinste details

 Gaat zuinig om met inkt en is daardoor relatief goedkoop

 Alleen voor vlakke producten

Nog meer weten?

Hierboven zijn een aantal veel gebruikte druktechnieken beschreven. Het een en ander is nu vast een stuk duidelijker geworden! Wanneer je nog vragen hebt over het toepassen van de druktechnieken op een product of simpelweg meer wilt weten over een van de druktechnieken, twijfel dan niet en neem contact met ons op! Wij helpen je graag!

Deel dit bericht

Scroll naar top